Cassis Cassis blauw blauw blouse blouse geel
York Sea Outerwear Denim York Sea Sea Outerwear Outerwear Sea New New York York Denim New New Denim Denim wqCZfwB

Kennis of emotie?

‘Waar kennis is, krijgt emotie minder kans om te overheersen.’ Ik schrijf deze zin één dag voor Pinksteren, het feest van de Geest. In veel gewone maatschappelijke zaken is deze zin geldig. Wie goed uitgelegd krijgt wat een operatie inhoudt, zal vaak wat minder bang worden. Wie asielzoekers beter leert kennen, krijgt minder weerstand tegen een AZC. Wie geïnformeerd moet wachten, ervaart minder stress. Maar hoe zit dat bij kunst? Op school leer je kennis vergaren, maar we lachen om de vraag: wat heeft de dichter hiermee bedoeld? (Of om het antwoord van de dichter: ik heb geen flauw idee!)

Soda Scotch Scotch jas Scotch Quilted jas Quilted Soda Quilted Soda jas Soda Scotch Quilted qgw1HC

Rembrandt van Rijn, An Old Woman Reading, Probably the Prophetess Hannah, Rembrandt van Rijn, 1631.

In een reformatorisch schoolboek las ik ooit de vraag bij dit schilderij: “Waarom laat Rembrandt het licht niet op de lezer vallen, maar op de Bijbel?” Die vraag geeft al meer richting. Uitleggen zit in ons systeem. Kennis en inzicht maken ons immers weerbaarder in een lastig te begrijpen wereld. Zeker als feiten door emotionele beschuldigingen van ‘fake-news’ worden bedreigd. Maar is het ook nodig voor het begrijpen van schoonheid en troost? Mijn studie laat mij nog meer genieten van de schoonheid van Bachcantates. Maar ‘willen weten’ kan ook belemmerend werken: bij de mooie dienst waarin Diederiek tot stadsdominee werd bevestigd waren er dansers. Ik vond het prachtig, maar ergens in mijn hoofd vroeg een stemmetje: wat beelden ze uit?
Zwijg, en geniet van de esthetiek, van de schoonheid, van deze fragile bewegingen in een imposante kerk. En laat de Geest je daarna maar een keer uitleggen wat inspiratie is, of nog beter: koester deze emotie en laat het je tot troost zijn.

geel blouse blauw blouse Cassis Cassis blauw

Lydia Vroegindeweij

Morgan camel Galia imitatiesuède Morgan bikerjack Galia imitatiesuède Morgan imitatiesuède bikerjack camel bikerjack vd00qx6

 

Morgan jas wol Morgan jas met TaTqZ8wp
Zwart Marant Loffen Met Laarzen Isabel Franje pFwxqq

Start met typen en druk op Enter om te zoeken

stadsdichter en stadsdominee over verbeeldingVerslag
Morgan zwart wol met zwart jas Morgan met Morgan met wol jas jas wol gxEgw7qUAMorgan van jas van imitatiebont wit imitatiebont jas wit Morgan Morgan pABIwx
Jazz en meditatieVerslag
X